»

dec 23

Hoe ongezond leeft onze generatie?

ongezondWij hebben het idee dat we het goed doen. Wij wonen in het rijke Westen. Wij hebben voldoende te eten en te drinken. Wij hebben werk. Wij hebben een dak boven ons hoofd, een auto en zijn over het algemeen erg gelukkig. Maar wat je vast niet wist, is dat wij verschrikkelijk ongezond leven. In dit artikel aandacht voor de ongezonde levenswijze van vele Nederlanders en andere westerse mensen in onze huidige generatie.

 

Junkfood, stress en weinig beweging

Deze drie woorden zijn kenmerkend voor de huidige generatie en de mensen van tegenwoordig. Zeker voor mensen in de westerse wereld. Junkfood is ongezonde voeding die snel klaar te maken is en die je bijvoorbeeld in de cafetaria of bij een snackbar haalt. Patat met mayonaise, pizzapunten, shoarmarollen, broodjes bal en ga zo maar door. Daarbij werken we heel hard en ervaren wij daarbij vaak heel veel stress. Zeker mensen met een goede baan ervaren veel stress, omdat zij minder snel tevreden zijn dan de mensen met een lagere baan. Daarbij wordt er in Nederland veel te weinig bewogen. Ongezond eten en weinig beweging zorgt ervoor dat ruim de helft van de Nederlanders te dik is. Een groot deel daarvan heeft te maken met een ernstige vorm van overgewicht, ook wel obesitas – of erger nog: morbide obesitas – genoemd.

 

Wat kunnen we doen?

Een ongezond leven is snel aangeleerd. De gevolgen zijn niet te overzien. Steeds vaker overlijden mensen op jonge leeftijd vanwege een hartaanval, die vaak voortkomt uit stress en ongezonde voeding. Andere welvaartsziekten steken ook steeds vaker de kop op. Het is dus zaak om het ongezonde leven te keren. Hoe je dat kan doen? Dat gaan we je hieronder vertellen. Op die manier helpen we de huidige generatie weer gezonder te leven.

 

Gezonder eten en drinken

Een belangrijke eerste slag is te behalen in onze voeding. Die mag een stuk gezonder. Probeer junkfood te mijden en kies voor gezonde voeding zoals groente en fruit. Mijd ook eens sappen en frisdranken, daar die vol ongezonde suikers zitten. Een gezonde maaltijd hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De ingrediënten daarvoor ben je gewoon in de supermarkt halen. De recepten krijg je er vaak bij cadeau.

 

Vermijd stress

Als je een drukke baan hebt is het goed om af en toe een stap terug te zetten. Ga er bijvoorbeeld vaker op uit. Maak een mooie wandeling langs het strand of in het bos, zoek een hobby ter afleiding en zorg ervoor dat je tijd en ruimte krijgt om je hoofd even leeg te maken. Daardoor zal het gevoel van stress verder afnemen en kon niet meer op ontspanning. Je zult er juist helderder doorgaan denken er nog meer uit je werk kunnen halen, zonder dat het een koste gaat van je gezondheid.

 

Wacht niet tot later

Probeer vooral nu te leven en wacht niet tot later met leuke dingen doen. Ga dingen doen die je leuk vindt, zoek een hobby of ga op reis. Die dingen helpen je namelijk om tot rust te komen en gezonder te gaan leven. Doe nu wat je anders later had willen gaan doen. Helaas komt steeds vaker voor dat voor veel mensen later niet komt, omdat zij ten onder gaan aan hun stress.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>